ENGLISH  

Ce este calitatea laptelui?



Calitatea laptelui nu este legata de de nivelul de grasime si de proteine din lapte, ci de:

nivelul bacterial si biologic (numarul de bacterii si numarul de celule somatice)
substante inhibitorii, cum ar fi impuritatile, dezinfectantii, antibioticele, etc.

Calitatea laptelui determina atat posibilitatea unui producator de a produce o gama larga de produse, cat si calitatea produselor respective.

Mai multe informatii despre calitatea laptelui, micro-organisme si cum poate fi obtinut laptele de calitate, gasiti in brosura Sanatatea alimentatiei incepe in fermele noastre.

Deoarece Romania va adera la Uniunea Europeana, trebuie sa se conformeze regulilor si legislatiei europene. Pana la 31 decembrie 2005, calitatea laptelui din tarile membre ale UE a fost stabilita prin Directiva nr. 94/46/EEC. Aceasta directiva a fost inclusa in Hotararea nr. 389/2002 a Ministerului Agriculturii din Romania. Totusi, s-a stabilit impreuna cu Uniunea Europeana ca aceste criterii sa fie realizate in trei etape, (Hotararea 1106/2003 a Ministerului Agriculturii)

Etapa I : 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2006
      TBC < 1.000.000
      SCC < 600.000
      - Implementarea unor programme de auto-control pentru calitatea laptelui in ferme
      - Monitorizarea calitatii laptelui

Etapa II : 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2008
      TBC < 500.000
      SCC < 400.000
      - Implementarea unor programme de auto-control pentru calitatea laptelui in ferme

Etapa III : 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2010
      TBC < 100.000
      SCC < 400.000

TBC = Numar total de bacterii
SCC = Numar celule somatice

Din 1 ianuarie 2006 a intrat in vigoare o noua legislatie a statelor membre ale UE, 178/2002care stabileste principiile generale si cerintele referitoare la Legea alimentelor. In cadrul prodesului de pre-aderare, Guvernul Romaniei a inclus aceasta lege in Hotararile Guvernamentale 924, 925, 954, 955/2002.
In Olanda este mentinut un nivel ridicat al controlului calitatii in industria laptelui. Detalii


Programul asigurarii calitatii pentru fermele de lapte



Pentru a indeplini cerintele controlului calitatii la nivelul management-ului fermei, industria olandeza a laptelui si fermierii au infiintat, voluntar, un program de asistenta a calitatii , pentru fermierii de lapte.

Programul se numeste Keten Kwaliteit Melk (KKM) si a fost infiintat in 1997 ca un sistem privat organizat. Detalii despre KKM (Fundatia pentru asigurarea calitatii in fermele de lapte).

OCM este o fundatie care inspecteaza si certifica fermele olandeze de lapte. Prezentarea oferita la AGRARIA 2006.


Consolidarea sectorului laptelui din Romania



Din anul 2004, Guvernul Olandez prin intermediul Agentiei EVD, sustine consolidarea sectorului laptelui din Romania, prin finantarea de proiecte care sa se conformeze legislatiei europene in vigoare.

In 2008 a fost initiat un nou proiect intitulat "Consolidarea sectorului laptelui", care a fost lansat oficial in cadrul unei sedinte ce a avut loc joi, 28 februarie 2008, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Bucuresti. La sedinta la care au participat reprezentanti ai sectorului roman al laptelui, ai Ministerului Agriculturii, Guvernului Olandez si ai Ambasadei Olandei in Romania, au fost prezentate actiunile formulate in acest proiect si rezultatele tinta:

Rezultatul 1
Consolidarea Consiliului laptelui, astfel incat aceasta organizatie sa devina operationala si sa fie considerata drept partener al Ministerului Agriculturii.

Rezultatul 2
Elaborarea unui program national de dezvoltare pentru imbunatatirea calitatii laptelui, bazat pe liste de verificare a parametrilor critici, formarea/instruirea unor consuiltanti tehnici pe probleme de calitate a laptelui crud.

Rezultatul 3
Sprijinirea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in realizarea sarcinilor legate de colectarea corecta si transmiterea de date referitoare la piata laptelui catre Comitetul de Management pentru lapte si produse lactate al UE.

Rezultatul 4
Extinderea activitatii laboratorului de testare a calitatii laptelui din Cluj in alte trei locatii din tara.

Rezultatul 5
Instruirea unor experti in pregatirea si distribuirea probelor de lapte in vederea realizarii testelor inter-laborator.

Proiectul se va desfasura pe o perioada de 18 luni si este implementat de catre societatea de consultanta Friesian Agro Consultancy, Olanda.


Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro