ENGLISH  

Noutati


Grupul la nivel �nalt prezinta 7 recomandari pentru sectorul produselor lactate din UE - 26 Iulie 2010

Grupul de experti la nivel �nalt �n domeniul lactatelor, creat �n octombrie anul trecut ca urmare a crizei care a afectat sectorul produselor lactate �n 2009, a finalizat raportul asupra deliberarilor sale, ce cuprinde o serie de recomandari adresate Comisiei pentru Printre recomandari se numara i invita ia de a propune masuri concrete pentru a �ncuraja utilizarea contractelor scrise �n lantul de aprovizionare cu produse lactate, precum si de a lua �n calcul propuneri �n vederea cresterii puterii de negociere colective a producatorilor de lapte si produse lactate.

Dacian Ciolos, Comisarul UE pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a afirmat astazi: �Felicit grupul la nivel �nalt pentru efortul depus si pentru raportul sau. �l voi studia �n detaliu pentru a putea prezenta propuneri legislative �nainte de sf�rsitul anului. Principalul meu obiectiv este sa avem �n vedere masuri pe termen mediu si lung, care sa fie concepute pe baza experientei dob�ndite �n urma crizei de anul trecut si sa urmareasca o mai buna structurare a �ntregului sector.�

Recomandarile pe care grupul la nivel �nalt le-a prezentat Comisiei vizeaza urmatoarele aspecte:
- Relatiile contractuale dintre producatorii si prelucratorii de lapte: sa se �ncurajeze utilizarea contractelor formale scrise, �ncheiate �n avans, pentru livrarile de lapte crud (preciz�nd pretul, volumul, calendarul si durata livrarilor), prin intermediul unor orientari sau al unei propuneri legislative, carora statul membru sa le poata conferi, eventual, un caracter obligatoriu.

- Puterea de negociere colectiva a producatorilor: posibila propunere de dispozi ii care sa le permita organiza iilor de producatori formate din fermierii producatori de lapte sa negocieze �n mod colectiv clauzele contractelor �ncheiate cu fabricile de produse lactate, inclusiv pre urile. Indiferent de natura lor (permanente sau temporare, �nsa cu o durata suficient de lunga), dispozitiile trebuie sa fie revizuite.

- Posibilul rol al organizatiilor interprofesionale �n sectorul produselor lactate: sa se analizeze daca exista dispozitii �n vigoare aplicabile organizatiilor interprofesionale din sectorul fructelor si legumelor care se pot aplica si �n sectorul produselor lactate.

- Transparenta �n lantul de aprovizionare cu produse lactate: sa se perfectioneze instrumentul european de monitorizare a pre urilor alimentelor si sa se analizeze posibilitatea ca EUROSTAT si institutele nationale de statistica sa furnizeze mai multe informatii (de exemplu asupra volumelor de produse lactate).

- Masuri de piata si piete la termen: sa se analizeze instrumente compatibile cu �cutia verde� pentru a reduce volatilitatea veniturilor, inclusiv posibilitatea de a recurge la piete la termen, �n special prin programe specifice de formare. Standarde de comercializare si indicarea originii pe etichete: �n cadrul activitatii desfa urate �n prezent de Comisie �n materie de etichetare, aceasta trebuie sa analizeze fezabilitatea diferitelor optiuni de indicare pe etichete a locului de provenienta agricola a produselor lactate si trebuie sa prevada o eticheta diferita pentru produsele lactate de imita ie.

- Inovare si cercetare: o mai buna comunicare a posibilitatilor existente de inovare si cercetare �n cadrul actualelor programe-cadru de dezvoltare rurala si de cercetare. Partile interesate trebuie sa stabileasca prioritati clare de cercetare �n sectorul produselor lactate, pentru a permite o mai buna coordonare a programelor de cercetare nationale si comunitare.

Raportul complet de 50 pagini (cu anexe) va fi disponibil �n cur�nd la: http://ec.europa.eu/agriculture/ markets/milk/index_en.htm



Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro