ENGLISH  

Noutati


Platile pentru producatorii de lapte din zonele defavorizate si pentru agricultura ecologica vor fi acordate saptam�na aceasta - 18 Iunie 2012

�n cursul acestei saptam�ni, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), va acorda doua forme de sprijin. Acestea vizeaza producatorii de lapte care detin minimum doua vaci de lapte si se afla �n zone defavorizate si agricultorii care desfasoara activitati agricole �n regim ecologic. De ajutorul specific pentru �mbunatatirea calitatii produselor agricole �n sectorul de agricultura vor beneficiapeste 7.000 de agricultori, de doua ori mai multi dec�t anul trecut.

1. Ajutorul specific acordat producatorilor de lapte din zonele defavorizate

Suma totala ce urmeaza a se plati beneficiarilor pentru ajutorul specific acordat producatorilor de lapte din zonele defavorizate este de 21,12 milioane euro pentru un efectiv de aproximativ 257.000 capete vaci de lapte eligibile, respectiv 74.911 beneficiari. Cuantumul determinat este de 86,37 euro/cap de vaca.
Cuantumul a fost stabilit de catre APIA, dupa finalizarea tuturor verificarilor prin raportarea plafonului alocat de 22.447.205 euro la efectivul de animale eligibie.

2. Ajutorul specific pentru �mbunatatirea calitatii produselor agricole �n sectorul de agricultura ecologica

Suma totala ce urmeaza a se plati beneficiarilor pentru ajutorul specific pentru �mbunatatirea calitatii produselor agricole �n sectorul de agricultura ecologica este de 3,09 milioane euro. Aceasta suma este �mpartita �ntre exploatatiile din domeniul vegetal (2,89 milioane euro pentru un numar de 6.715 exploatatii) si cele din domeniul cresterii animalelor (0,21 milioane euro pentru un numar de 343 exploatatii).

Mentionam ca, �n conformitate cu HG nr. 759/2010, cuantumul platii anuale suplimentare pe exploatatie se calculeaza de APIA dupa finalizarea verificarilor. Calculul se realizeaza prin raportarea plafoanelor alocate la numarul de beneficiari eligibili, pentru fiecare dimensiune a exploatatiei din productia vegetala si animaliera, �n limita platii anuale suplimentare maxime/exploatatie.

Aceste doua masuri sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si sunt derulate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro