ENGLISH  

Noutati


13.000 de litri de lapte cu aflatoxina sechestrati - 8 martie 2013

O cantitate de circa 13.000 de litri de lapte, provenind de la un fermier român, a fost sechestrată de autorităţi, după ce a fost depistată prezenţa aflatoxinei, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, informează Agerpres.
Potrivit acestuia, au apărut două cazuri de lapte contaminat cu aflatoxină, în România. În primul caz este vorba despre un fermier român, iar cel de-al doilea caz vizează un lot de lapte importat din Ungaria.
“A apărut o situaţie într-unul dintre judeţele din România, nu este important să-l numim. S-au făcut analize, atât la furaje, cât şi la lapte. Analizele de până acum demonstrează prezenţa aflatoxinei; furaje provenite din România, un fermier din România care intenţiona să comercializeze, fără să ştie, lapte cu aflatoxină. Toată cantitatea, este vorba despre circa 13.000 de litri, a fost sechestrată şi nu a intrat pe piaţă. Cea de-a doua situaţie a fost depistată la un comerciant care importa lapte din Ungaria, iar autocontrolul – controlul pe care l-a făcut comerciantul respectiv – arată prezenţa aflatoxinei în acel lapte. Urmează ca acest autocontrol să fie certificat şi de laboratorul central din Bucureşti şi, dacă va fi prezentă aflatoxina, vă vom informa”, a spus ministrul, după o reuniune de lucru cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
În ceea ce priveşte ferma, Daniel Constantin a precizat că este vorba despre o unitate destul de mare, care produce în medie circa 9.000 de litri pe zi.
“Probele luate sunt aferente unei cantităţi de 13.000 de litri, care sunt sechestrate. Ce făcea mai departe comerciantul cu laptele, nu pot să vă spun. Sigur că intra, sub o formă sau alta, în consumul uman. Important este că am descoperit şi am sechestrat laptele”, a subliniat el.
În ceea ce priveşte cel de-al doilea caz, şeful de la Agricultură a explicat că este vorba despre un comerciant care importa şi comercializa lapte din Ungaria. Acesta a depistat prezenţa aflatoxinei la autocontrolul pe care îl face cu anumită regularitate.
“Este o cantitate foarte mare. Nu pot să vă spun cu exactitate proba respectivă cărei cantităţi este aferentă”, a spus el.
Daniel Constantin a explicat că există un autocontrol pe care orice comerciant este obligat să-l facă la o anumită perioadă, procesul fiind prevăzut de regulamentul european.
“În egală măsură, există un plan strategic al ANSVSA care verifică de fiecare dată dacă s-au făcut aceste analize şi vine încă o dată în plus faţă de ceea ce face comerciantul şi certifică dacă există vreun anumit pericol sau nu. Imediat ce se depistează o astfel de situaţie, laptele respectiv este sechestrat, trebuie scos din consum, după care trebuie neutralizat. Unităţile mari care au deja laboratoare proprii fac destul de des aceste analize, respectiv autocontrol. E greu de spus acum dacă a băut cineva acel lapte”, a mai spus ministrul, referindu-se la lotul importat din Ungaria.
În context, Daniel Constantin a precizat că au fost demarat o serie de controale în zona de lapte, pentru a se depista eventuala prezenţă a aflatoxinei, iar aceste controale au fost extinse şi pe zona de furaje.
“Noi am început deja controalele din zona de lapte pentru că acolo putem să depistăm dacă există aflatoxină sau nu, dar am extins şi pe zona de furaje, ca să oprim oarecum la sursă. Ca atare, nu vrem să ne oprim la zona de lapte şi i-am rugat pe cei de la ANSVSA să extindă controalele şi pe zona de furaje, astfel încât să prevenim încă din faza incipientă producţia de lapte cu aflatoxină”, a explicat ministrul.
Şeful de la Agricultură a mai spus că aflatoxina prezintă un pericol pentru sănătatea publică atunci când este consumată în cantităţi mari şi o perioadă îndelungată, obiectivul autorităţilor fiind să o identifice cât mai repede, astfel încât un astfel de lapte sau produse din acest lapte să nu existe pe piaţă.
În context, ministrul s-a declarat îngrijorat pentru sănătatea populaţiei şi a dat asigurări că vor fi intensificate controalele la alimente.
“Mă îngrijorează orice pericol pentru sănătatea copiilor noştri. Trebuie să intensificăm controalele. Dacă până acum nu s-au descoperit, poate a fost şi din cauza lipsei de controale. De acum înainte, vreau să asigur cetăţenii că tot ceea ce consumă va fi verificat foarte bine, astfel încât să nu reprezinte un pericol. La ANSVSA nu am să le reproşez nimic şi nu cred că este cazul să ne facem reproşuri în momentul de faţă.

Acum trebuie să ne concentrăm pe siguranţa cetăţeanului, să-i transmitem acestuia siguranţa că aceea ce consumă este bun din punct de vedere al sănătăţii umane. Şi asta vom face în perioada următoare. Sunt convins că la ANSVSA şi la laboratoarele care, probabil, acum au foarte mult de lucru pentru că fac foarte multe analize, în perioada următoare se va lucra şi sâmbătă şi duminică, astfel încât să asigurăm într-un termen cât mai scurt că nu există acest pericol pentru sănătatea umană. Cred că datoria noastră este să protejăm în primul rând sănătatea consumatorului şi să informăm de fiecare dată când apare această situaţie”, a mai spus Constantin.

Sursa: AGERPRES

 



Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro