ENGLISH  

Noutati


Piata laptelui s-a prabusit - 15 martie 2013

Anunţul Ministerului Agriculturii că în România a fost descoperit lapte contaminat cu aflatoxină, fără a se menţiona sursele, a produs panică în rândul cumpărătorilor şi a afectat drastic consumul.

Deşi oficialii au anunţat că laptele afectat a fost retras din comerţ, vanzarile producătorilor locali s-au redus semnificativ, cei mai afectaţi fiind cei care vând laptele la dozatoare.

„Ieri, producătorii n-au vândut decât 5% din cantitatea comercializată de obicei” , a spus Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), pentru Evenimentul zilei.

Pe de altă parte, el se plânge că autorităţile locale au anunţat că au descoperit lapte cu aflatoxină, fără „să prezinte şi certificate care să dovedească că s-au depăşit normele de aflatoxină care sunt admise”.

Şi asta în condiţiile în care fermierii români plătesc sume mari pentru a face analizele sanitar-veterinare, declară Frânc. Cine are de câştigat din noul scandal? În opinia producătorilor de lapte, multinaţionalele sunt principalii beneficiari.

„Acestea vor profita de problemele cu care se confruntă fermierii locali şi vor încerca să reducă preţul de achiziţie a laptelui cu până la 20% în câteva luni”, susţine un alt producător. (Mai multe, pe www.evz.ro)

Autor: Ilie Stoian

 Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro