ENGLISH  

Noutati


Testarea pe produsele Danone din Romania a aratat ca produsele sunt sigure pentru a fi consumate dupa scandalul aflatoxinei - 20 martie 2013

Testarea pe produsele lactate retrase de pe piata romaneasca de la Danone a confirmat la inceputul acestei saptamani ca produsele sunt sigure pentru consum si ca continutul de aflatoxina este in limitele europene de siguranta conform companiei.
Producatorii de lactate au blocat deasemenea distribuirea a 75 tone de produse din depozite dupa ce STI a descoperit aflatoxina in laptele livrat de catre unul din furnizorii acestora. Vestea vine in urma retragerii unor cantitati de lapte de pe rafturile unor magazine dupa ce aflatoxina a fost gasita in doua loturi de lapte.
Potrivit presei din Romania, produsele Danone care urmeaza sa fie retrase sunt iaurtul cu cereale, smantana si iaurtul natural.
Se aplica si la loturile anterioare de produse lactate care contin aflatoxine extrem de toxice si cancerigene.
Un lot venit din Ungaria, in timp ce celalalt lot de lapte a fost produs la nivel local, conform rapoartelor locale de stiri.
„Laptele care contine aflatoxine cancerigene, o parte din el importat din Ungaria si restul procesat in Romania, a fost identificat si indepartat de pe piata” a declarat Ministerul Agriculturii Daniel Constantin.
Descoperirea aflatoxinelor in lapte a fost rezultatul unor teste pe industria de aprovizionare cu alimente si Ministrul a declarat ca nu mai exista nici un pericol pentru public deoarece laptele contaminat a fost retras. Aflatoxina a survenit in mod natural si este produsa de unele tipuri de ciuperci Aspergillus. Ciupercile cresc pe cereale si aflatoxina poate fi gasita in laptele animalelor care au mancat hrana infectata.
Descoperirea aflatoxinei cancerigene din lapte a speriat consumatorii romani saptamana trecuta, potrivit firmei de ralatii publice Rogalski Grigoriu. Doi din cinvi consumatori nu au cumparat lapte saptamana trecuta si mai putin de jumatate din respondentii chestionati de Rogalski Grigoriu au crezut ca laptele din magazine se afla in conditii bune de siguranta. Intre timp, vice-presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Dl Vladimir Manastireanu a emis asigurari ca laptele de pe rafturile din Romania este sanatos.

editor@romania-insider.com / 20 Martie, 2013

 Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro