ENGLISH  

Noutati


Întâlnire pe tema industriei laptelui, la MADR - 03 Aprilie 2013

În dimineata zilei de 27 martie 2013, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrul Daniel Constantin a avut o întâlnire de lucru cu producatorii si procesatorii de lapte pentru a discuta despre pierderile suferite de acestia si pentru identificarea de solutii în perioada imediat urmatoare. La întâlnire au participat Asociatia Patronala Româna din Industria Laptelui (APRIL), Federatia Crescatorilor de Bovine din România (FCBR), Asociatia Holstein RO, Asociatia Crescatorilor de Vaci Baltata Româneasca Tip Simmental, Asociatia Generala a Crescatorilor de Taurine din România.

Pe agenda discutiilor sa aflat proiectul de lege privind stabilirea relatiilor contractuale din sectorul laptelui si al produselor lactate, precum si recunoasterea organizatiilor de producatori din sectorul laptelui si al produselor lactate.

Acest proiect se afla la ministerele avizatoare. Potrivit acestuia utilizarea unor contracte scrise care respecta anumite conditii de forma, încheiate înainte de livrare, continând elemente de baza, ar putea contribui la consolidarea responsabilitatii operatorilor din lantul produselor lactate, la ameliorarea repartitiei preturilor, la adaptarea ofertei la cerere, precum si la evitarea anumitor practici comerciale neloiale. Se stabileste ca livrarea de lapte crud pe teritoriul României sa faca obiectul unui contract scris între producatori si primii cumparatori sau primii cumparatori trebuie sa faca o oferta scrisa de contract de livrare a laptelui crud. Durata minima a contractului trebuie sa fie de cel putin 12 luni. Prin intermediul acestei legi se reglementeaza recunoasterea organizatiilor de producatori constituite numai din agricultorii producatori de produse lactate sau asociatiilor acestora, care sa negocieze în mod colectiv clauzele contractelor, mai ales preturile, astfel încât sa se asigure agricultorilor din sectorul produselor lactate un nivel de trai echitabil. Puterea lor de negociere fata de unitatile de prelucrare a produselor lactate ar trebui sa fie consolidata, ducând la o repartizare mai echitabila a valorii adaugate de-a lungul lantului de aprovizionare.
Prin acest act normativ se desemneaza ca autoritate competenta pentru recunoasterea organizatiilor de producatori, respectiv asociatiilor organizatiilor de producatori din sectorul laptelui si al produselor lactate Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Autoritatea competenta monitorizeaza declara?iile obligatorii în sectorul laptelui si al produselor lactate, a?a cum este prevazut la art.185e din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului.

În cadrul discutiilor cu producatorii si procesatorii de lapte, ministrul Daniel Constantin a anuntat ca pâna la data de 30 iunie 2013 se va crea un fond mutual, dupa modelul celui francez, unicul functional la nivelul Uniunii Europene, prin care se doreste mutualizarea riscurilor în agricultura.
Fondurile mutuale au o tripla participare (agricultori, stat membru, Uniunea Europeana) si vizeaza doua obiective:
(1) Responsabilizarea agricultorilor în ceea ce priveste gestionarea riscurilor, prin contributia financiara a acestora
si
(2) Mobilizarea finantarilor comunitare pentru gestionarea riscurilor, în zona pierderilor economice.
Finantarea fondurilor mutuale este formata din cotizatiile agricultorilor (35%) si a Fondului Mutual (65%) din care: contributie UE (47,75%) si contributia României (16,25%). Exista 3 tipuri de riscuri care se despagubesc:
- aparitia unui focar de boala la animale cu conditia ca aceasta sa figureze pe lista stabilita de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor sau în anexa la Decizia Consiliului din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar;
- aparitia unui focar de boala la plante (înscrisa pe lista organismelor daunatoare, fixata prin Decizia din 31 iulie 2000 de stabilire a listei organismelor daunatoare plantelor, produselor vegetale si altor obiecte vizate de masurile de combatere obligatorie; doar bolile reglementate);
- un incident de mediu în cazul în care este vorba despre un episod specific legat de un eveniment punctual si cu o dimensiune geografica limitata (origine nenaturala);


Sunt eligibile pentru acordarea de despagubiri din fondurile mutuale în special urmatoarele cheltuieli: costurile sau pierderile legate de pierderea de animale sau de plante; costurile sau pierderile legate de pierderea activitatii pe exploatatie, în special cea inerenta scaderii performantelor zootehnice ale animalelor sau a randamentului plantelor; costuri sau pierderi de ordin economic si comercial, în special cele provenite din restrictionarea sau interzicerea circulatiei sau schimbului, din limitarea zonelor pentru pasunat, din schimbarea destinatiei productiei etc.

Între pierderile economice neeligibile se regasesc „pierderile economice” care fac deja obiectul unei cofinantari comunitare si pierderile economice ale animalelor de companie.
Ministrul agriculturii a mai punctat ca are în vedere în elaborarea urmatorului program de dezvoltare rurala, 2014-2020, identificarea de solutii pentru sustinerea producatorilor de lapte. Si aceasta pentru ca din 2015 cotele de lapte vor fi eliminate iar nivelul de competitie al fermelor de lapte din România este mai redus. „ Cel mai târziu in anul 2015, probabil ca vor fi eliminate cotele de lapte si atunci România va trebui sa faca fata competitei din Vest. Si în momentul de fata se importa o cantitate foarte mare de lapte din Vest, dar dupa eliminarea cotelor de lapte producatorii din Vest vor putea sa produca mai mult, sa comercializeze mai mult, si sigur ca va fi o competitie mai mare pentru ca – stim bine – sprijinul acolo este mai important, costul de productie este mai mic. De aceea, cred ca ar trebui sa venim cu masuri si sa sprijinim prin PNDR acele ferme pentru a face fata si pentru a nu avea o mare problema cu sectorul de lapte ”, a afirmat ministrul Agriculturii la întâlnirea cu producatorii si procesatorii de lapte. (Biroul de Presa al MADR)

Autor: Ilie StoianProiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro