ENGLISH  

Noutati


Reguli de comercializare a produselor lactate provenite de la țărani - 24 Aprilie 2013

Producătorii agricoli, crescătorii de bovine, ovine şi caprine, îşi pot valorifica laptele crud sau produsele din lapte (caş, telemea, urdă, brânză) numai în spaţii autorizate sanitar veterinar, cu respectarea prevederilor prevăzute în Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 111 din 2008,

Pentru ca produsele lactate care se comercializează să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor, conducerea D.S.V.S.A. Sibiu precizează că producătorii individuali au următoarele obligaţii:

» Produsele să fie obţinute din lapte crud, în condiţiile respectării normelor de sănătate şi igienă.
» Producătorul să deţină:
   - document de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă şi sau, vânzare cu amănuntul, eliberat de D.S.V.S.A Sibiu,
   - certificat de producător eliberat de primăria din localitate vizat de asociaţia profesională şi/sau medicul veterinar zonal,
   - fişa de sănătate a animalelor vizat de medicul veterinar,
   - carnet de sănătate a producătorului cu viza medicului uman.
» Să respecte condiţiile de igienă privind transportul, depozitarea şi comercializarea acestor produse.
» Produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistenţei;
» Produsele să nu fie contaminate cu diferite impurităţi, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective;
» Să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, valabilitatea, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ sticla pentru lapte, cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Dr. Penţea Ioan Compartiment Comunicare la D.S.V.S.A. Sibiu



Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro