ENGLISH  

Noutati


Din 2015, micii fermieri producători de lapte vor dispărea - 29 Aprilie 2013

Dispariţia cotelor de lapte în UE, începând cu 2015, va conduce la dispariţia fermelor mici şi mijlocii în România, sunt de părere fermierii, scrie site-ul www.antenasatelor.ro. Fermierul Cristian Lungu a declarat în cadrul emisiunii ”Fermier în România” de la Radio România Antena Satelor, că, în condiţiile în care în România numărul de capete de vaci de lapte a scăzut dramatic în ultima perioadă, şi producţia de lapte va scădea, iar piaţa laptelui, în ţara noastră va fi mult bulversată, în condiţiile dispariţiei cotelor de lapte.
Acesta susţine că sectorul zootehnic este singurul sector în România care se află în declin major, menţionând că din 7 milioane de capete de vaci de lapte, România mai are aproximativ 800.00 de capete. Laptele produs în condiţii neconforme standardelor UE, care se producea până acum în fermele de subzistenţă sau semisubzistență, nu va mai putea fi vândut începând cu 1 ianuarie 2014 şi această decizie va conduce la dispariţia fermelor mici şi mijlocii din România.

Acestea ar trebui dotate cu tancuri frigorifice, cu maşini de muls și cu săli de muls. Mulţi fermieri nu vor reuşi din cauza lipsei fondurilor astfel încât, diminuarea numărului fermierilor români va fi dramatică, iar produsele din UE vor invadă rafturile magazinelor. Cristian Lungu apreciază că este necesară o strategie pe termen mic, mediu şi lung pentru sectorul zootehnic şi de o implicare mai mare a autorităţilor statului. (Mai multe, pe www.antenasatelor.ro)

Autor: Ilie StoianProiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro