ENGLISH  

Noutati


Lactatele din lapte românesc riscă să dispară - 09 August 2013

”Fermierii români livrează tot mai puțin lapte către punctele de colectare, în condițiile diminuării producției de lapte de consum. Situația se va înrăutăți, în contextul în care, din 2014, procesatorii nu mai au voie să folosească lapte neconform.

În cel mult doi ani, pe rafturile magazinelor din întreaga ţară vor ajunge mult mai multe sticle cu lapte procesat în România, dar muls în alte ţări ale Uniunii Europene, în care guvernele au înţeles la timp că trebuie să sprijine micii fermieri, dacă vor să aibă creştere economic, preţuri mici şi alimente sănătoase, se afirmă în Evenimentul zilei.

La noi însă, politicienii se laudă mereu cu măsuri pentru stimularea agriculturii, însă bat apa-n piuă. Principalii perdanţi rămân consumatorii de la oraş, care vor plăti mai mult pentru laptele cumpărat, adus din import, şi nu vor mai putea savura un pahar din laptele sănătos, de la ţară, şi fermierii, care rămân fără sursa principală de venit.

O dovadă în acest sens o reprezintă scăderea cu 5,6% a cantităţii de lapte colectat de unităţile procesatoare în primul semestru din 2013, faţă de intervalul similar din 2012, până la 436.910 tone. În schimb, în primele 6 luni ale anului, a sporit cu aproape 50% cantitatea de lapte brut din import, până la peste 47.000 de tone, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Aceste cifre seci arată de fapt o realitate dureroasă micii fermieri. Seceta de anul trecut a scumpit furajele, iar statul le-a dat subvenţii mici, astfel că oamenii au fost nevoiţi să taie sute de animalele iarna trecută, ca să nu le lase să moară de foame. Numărul de capete de vaci de lapte a scăzut de la peste 1,3 milioane în 2010, la mai puţin de 900.000 de capete în 2013, potrivit datelor furnizate EVZ de Asociaţia Crescătorilor de Bovine.

De la 1 ianuarie 2014, fermierii vor putea vinde doar lapte conform. Ca să poată să se conformeze normelor europene privind siguranţa alimentară, fermierii români ar trebui să depoziteze laptele proaspăt muls în tancuri de răcire, astfel ca, în cel mult două ore de la mulgere, laptele să fie adus la o temperatură de 4 grade Celsius. Însă, micii fermieri, care asigură în prezent 60% din producţia naţională de lapte, nu au bani să achiziţioneze nici sisteme de muls, nici tancuri de răcire. Costurile sunt prea mari. De exemplu, preţul unui tanc de răcire cu o capacitate de 100 de litri este de circa 1.500 de euro.

Chiar dacă avea sisteme de răcire, ţăranii tot nu-şi vor putea vinde laptele nici procesatorilor, nici la piaţă, dacă nu vor plăti cam 200 de lei lunar pentru obţinerea buletinelor de analiză de la unităţile sanitar-veterinare din teritoriu, care să ateste că laptele lor îndeplineşte standardele europene. Micii producători, adică cei care au cel mult trei vaci în bătătură, vând laptele cu circa 0,6 lei/litru. Astfel, ar trebui să vândă peste 300 de litri lunar, numai ca să plătească pentru buletinele de analize, lucru aproape imposibil de realizat pentru cei care nu au animale de rasă, care dau producţii mari de lapte. În aceast situaţie se regăsesc sute de mii de mici fermieri.

Micii fermieri, care au cel mult trei vaci de lapte vor dispărea treptat, dar sigur. Numărul lor se ridică la circa 800.000, potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. În timp ce aceşti oameni şi familiile lor vor pierde principala sursă de venit – vânzarea laptelui, consumatorii români vor fi bombardaţi cu lapte din alte ţări europene, unde fermierii care au beneficiat de subvenţii consistente zeci de ani fac investiţii majore pentru creşterea masivă a producţiei.

De exemplu, în fermele din estul Germaniei, se lucrează de zor la instalarea de sisteme de muls şi răcire care să deservească efective mărite de la 250 de vaci la circa 3.000. Aceste investiţii sunt motivate de eliminarea, din 2015, a cotelor de lapte, prin care s-au impus limite la nivelul întregii Uniuni cu privire la producţia şi comercializarea acestuia. Drept urmare, fermierii din Franţa, Germania sau chiar Danemarca vor putea vinde cât lapte vor vrea în România.” (Mai multe, pe www.evz.ro)

Autor: Ilie Stoian


Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro