ENGLISH  

Noutati


Laptele românesc, mult sub media europeană la grăsime - 11 Octombrie 2013

Un studiu al Comisiei Europene referitor la laptele livrat către procesatori în sistemul cotei, indică un nivel scăzut de grăsime în cantităţile provenite din România, comparativ cu media europeană, informeaza Economica.net.

Potrivit datelor, cantitatea medie reală de grăsime din laptele provenit de la producătorii români şi livrat către procesatori este de 37,7 g/kg, faţă de 40,5 g/kg cât este media în UE. Sau 44 de g/kg cât este în Olanda-ţara cu cel mai gras lapte din Europa. Lapte cu un conţinut mic de grăsime produc şi bulgarii (37,05 g/kg), dar şi ungurii (37,02 g/kg).

Producătorii autohtoni recunosc că laptele românesc este mai slab decât în ţările mari producătoare, dar nu cred în veridicitatea datelor publicate de Comisie Europeană, pe motiv că sunt furnizate de procesatori şi neverificate.

“Nu cred că statistica reflectă realitatea în cazul nostru. În România, datele sunt furnizate de procesatori, în timp ce în Olanda, spre exemplu, cifrele provin de la Asociaţiile de producători. Pe de altă parte, CE obţine date de la INS, care nu verifică”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Caraş Costel, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro. (Mai multe, pe www.economica.net)


Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro