ENGLISH  

Noutati


Piata lactatelor si-ar putea relua in 2010 cresterea de dinainte de criza - 10 Decembrie 2009

Piata lactatelor ar putea reveni abia in a doua jumatate a anului urmator la cresterea de peste 20% din anul 2008, dupa stagnarea in valoare inregistrata in acest an, afirma producatorii, care se asteapta ca efectele crizei sa nu se mai resimta in 2010 la fel de puternic ca in 2009.

Producatorii iau in calcul majorarea preturilor in primul trimestru din 2010 cu 5-8%, pe fondul scumpirii materiei prime si a utilitatilor, care vor genera costuri de productie mai mari. "Cred ca ar trebui sa fim multumiti daca anul viitor piata lactatelor va reveni la ritmul de crestere inregistrat in 2008, de circa 30%, un an de referinta pentru procesatori. Jucatorii din piata sustin ideea ca abia in a doua jumatate din 2010 se va reveni la conditiile de piata inregistrate in 2008. Estimez ca prima jumatate din anul viitor nu va diferi mult de ceea ce s-a intamplat in acest an, fiind la fel de dificila din punct de vedere financiar. insa chiar si in 2009 putem vorbi despre o crestere de pana in 10% pe toate categoriile de lactate. Cred ca in cea de-a doua jumatate din 2010, ritmul de crestere va fi mai apropiat de cel inregistrat in anii anteriori crizei'', a declarat Tzafrir Granat, vicepresedinte marketing Muller. Prima parte a anului urmator va fi dificila din punct de vedere economic, in conditiile in care scumpirile vor debuta chiar din ianuarie, urmand sa fie aplicate gradual in primele trei luni, astfel incat la sfarsitul primului trimestru este asteptat un avans de 5-8%, ca urmare a majorarii pretului utilitatilor si materiei prime aduse din import, afirma reprezentantii Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

"Numai din septembrie pana in prezent, pretul laptelui din import s-a marit cu 20%", a declarat pentru Business Standard Valentin Blanaru, directorul general al APRIL, care se asteapta la o crestere a importurilor in perioada urmatoare. De altfel, procesatorii recurg, in general, la importuri in sezonul rece, deoarece cantitatea de lapte autohton colectata de la fermieri este insuficienta. "in plus, din ianuarie, nu cred ca fermierii vor mai fi motivati sa produca lapte pentru procesatori, in conditiile in care nu vor mai primi subventia pentru calitatea laptelui. Apoi mai bine de 80% din cele 946.000 de ferme produc o cantitate mica de lapte, avand una-doua vaci. in aceste conditii, procesatorii vor fi fortati sa recurga la importul de materie prima din ce in ce mai des", a precizat Blanaru. Scaderea de 20% inregistrata in primele trei luni din acest an pe piata autohtona a lactatelor a fost recuperata in trimestrele doi si trei, estimarile pentru intreg anul vizand o stagnare la nivelul valoric din 2008, respectiv 1,1 miliarde de euro.

Producatorii sustin ca, in acest an de criza, consumatorii au cumparat mai putin, dar s-au orientat spre produse de calitate. "Consumatorii cumpara mai putin, dar mai scump. Cresterile pe fiecare categorie de lactate au fost generate in 2009 de promotiile aferente si de pret. Muller si-a dublat vanzarile in primele noua luni, in ciuda climatului economic nefavorabil care a afectat tara'', a precizat pentru Business Standard Tzafrir Granat. Producatorul a ajuns, cu o cota de 9%, in Top 3 jucatori pe segmentul iaurt cu fructe, la doar un an de prezenta in Romania, dupa cum afirma reprezentantii firmei.

O alta strategie adoptata de producatori pentru a se mentine pe crestere a vizat reasezarea portofoliul si extinderea gamelor cu noi produse. "Romanii sunt mereu interesati sa incerce produse noi. Din acest motiv, am optat si noi sa ne extindem portofoliul in aceasta perioada, prin intrarea pe segmentul lapte proaspat, unde targetam intrarea in Top 3 jucatori pe viitor'', a completat Granat. Segmentul lapte proaspat este dominat in prezent de trei jucatori, respectiv Lactalis cu marca LaDorna, ce detine o cota de 36%, Albalact cu brandul Fulga a castigat 19%, iar Friesland a atins o cota de 11% cu marca Milli, conform ultimului studiu MEMRB, prezentat de Muller.

Sursa: Business StandardProiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro