ENGLISH  

Revista Presei


Taind la jumatate perioada de gratie acordata de UE - 10 Aprilie 2007

Autoritatea Sanitara ii lasa muritori de foame pe toti producatorii individuali de lapte


Cu toate ca Uniunea Europeana a acordat Romaniei o perioada de tranzitie de trei ani, pana la finele lui 2009, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca firmele din industria lactatelor mai pot procesa lapte neconform normelor europene doar pana la 30 iunie 2008. Potrivit autoritatii sanitar veterinare, dupa aceasta data este obligatorie folosirea materiei prime care sa corespunda cerintelor UE. Reprezentantii fabricilor de prelucrare a laptelui sunt nemultumiti de termenul impus de ANSVSA. "Din moment ce Uniunea Europeana ne-a acordat o perioada de tranzitie de trei ani, nu inteleg de ce ANSVSA reduce la jumatate aceasta perioada in care fabricile pot prelucra lapte care nu este conform", a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), adaugand ca autoritatea impune respectarea unor norme prea stricte, "hartuind" firmele de profil.

"Din cauza ca doar circa 15 la suta din laptele din Romania este conform, va fi bataie pe laptele putin de pe piata, care va fi si mai scump. Vom apela tot mai mult la importuri. Deja noi lucram cu lapte din Ungaria. In prezent, preturile la care achizitionam laptele de la tarani sunt cuprinse intre 7.200 si 12.000 lei vechi pe litru, cel cu 12.000 lei vechi litrul fiind mai scump decat cel pe care il aducem din import. Acum auzim ca ANSVSA vrea sa reduca perioada in care putem prelucra lapte neconform, ceea ce va duce la scumpirea si mai mult a laptelui conform", ne-a spus reprezentantul unei fabrici din zona Transilvaniei.

Un alt efect al reducerii perioadei in care fabricile pot prelucra lapte neconform va fi "falimentarea" unor mici producatori de lapte care in prezent traiesc din livrarea de lapte catre fabrici, respectiv centrele de colectare. "Noi colectam lapte de la peste 5.000 de fermieri. Unii dintre acestia au trei-patru vaci si practic traiesc din aceasta activitate. Deoarece laptele lor nu este conform, ei nu vor mai putea livra lapte catre procesare dupa iunie 2008. Ce vor face dupa aceasta data? Posibil ca multi vor renunta sa mai creasca vaci sau vor arunca laptele", mai spune acelasi producator. In schimb, sefii ANSVSA sustin ca nu fac decat sa aplice regulamentele comunitare din domeniu. "Monitorizarea si evaluarea de catre ANSVSA a unitatilor de procesare a laptelui si a calitatii laptelui de vaca au relevat ca laptele conform normelor UE nu este suficient pentru a acoperi necesarul de materie prima al fabricilor de procesare care corespund standardelor comunitare. Astfel, CE a adoptat o decizie prin care este permisa utilizarea laptelui neconform, pana la 30 iunie 2008, in unitati care corespund din punct de vedere structural si tehnologic cerintelor comunitare", arata ANSVSA. Recent, cel putin doua societati de prelucrare a laptelui, Covalact Sfantu Gheorghe si Tyrom Baraolt, si-au pierdut dreptul de a mai comercializa produsele in UE, in urma controalelor facute de inspectorii sanitar-veterinari. Oficialii ANSVSA spun ca motivul acestei decizii il constituie faptul ca trei sferturi din probele de lapte recoltate de la centrele de colectare nu au fost corespunzatoare nici macar pentru piata nationala. Din cei 278 de producatori si procesatori de lapte, 96 respecta legislatia europeana, insa doar 17 pot vinde produsele in UE, adica prelucreaza lapte conform. Productia de lapte din Romania se ridica anual la circa 5,5 miliarde litri, dintre care doar 1,2 miliarde de litri sunt procesati in sistem industrializat, o pondere importanta din productie fiind vanduta direct in piete, fara sa fie pasteurizata. Incepand cu luna aprilie, in lipsa unei cote alocate, producatorii nu mai pot comercializa laptele pe piata.


Sursa: Ziarul Gandul, 10.04.2007Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro