ENGLISH  

Revista Presei


Boicotul laptelui. Fermierii germani cer marire de pret, cote UE flexibile si "schimbarea sistemului" - 01 Iunie 2008

Mii de crescatori germani de vite sunt, de saptamana trecuta, in greva. Laptele se acreste, insa si fermierilor li s-a acrit. Boicotul laptelui, declansat de Uniunea crescatorilor germani de vite (BDM) atrage zilnic noi revoltati impotriva actualului sistem de plata si normare a livrarilor de lapte. Li se alatura fermieri din Austria, Belgia si Olanda, care justifica boicotul, prin "legitima aparare".

In disputa pentru preturi la lapte mai mari, fermierii sunt sustinuti si de ministrul federal al agriculturii, Horst Seehofer (CSU). Intr-o declaratie facuta ziarului Welt am Sonntag, el a afirmat ca "40 de centi pe litrul de lapte sunt justificati".

Si anul trecut, fermele mici si-au acoperit cu greu costurile de productie, in 2008 aceasta a devenit imposibil, a mai explicat Seehofer. Pe consumator, aceasta crestere l-ar afecta cu 3,20 euro/luna.

Fermierii nu cedeaza insa, cer un pret de baza de 0,43 euro/l de lapte, fata de actualul 0,28-0,34 euro/l, pe care il incaseaza de la angrosisti. Problema este ca distribuitorii comerciali si magazinele discount fac enorme presiuni asupra pretului, pentru a-si atrage clientii, cu marfa cat mai ieftina.

Chiar si acum, la vreme de boicot, laptele continua sa fie muls. Si in parte aruncat. "Daca taranii au ajuns sa arunce laptele de bunavoie, trebuie ca s-a ajuns prea departe!" a spus Georg Rauch, de la Asociatia agricultorilor din zona Bodensee, unde alti 60 de fermieri s-au alaturat, vineri, boicotului.

In afara cresterii pretului la lapte, se vrea insa si o "schimbare de sistem". Fermierii germani se revolta impotriva cotelor la lapte impuse de Uniunea Europeana si cer flexibilizarea normarii productiei de lapte, in functie de posibilitatile individuale ale fermelor. Daca se depaseste norma UE, practic fermierii platesc diferenta de pret. Ei mai vor libertate pe piata de achizitii a lactatelor, sa-si poata negocia preturile si sa nu mai fie la dispozitia marilor discounteri.


Sursa: Hotnews.ro, 01 Iunie 2008Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro