ENGLISH  

Revista Presei


Criza laptelui se extinde, ca sprijin acordat protestatarilor germani - 03 Iunie 2008

Procesatorii de lapte din Europa vor intra in noi negocieri in aceasta saptamana, intr-o incercare de a incheia greva care a paralizat livrarile de lapte pe intregul continent. Si fermierii grevisti au prinit sprijinul industriei britanice, avertizand ca preturile trebuie sa creasca, pentru ca supermarket-urile sa poata furniza lapte proaspat.Vice-presedintele Uniunii Fermierilor din Tara Galilor, Eifion Huws a declarat: "Anul trecut supermarket-urile si fabricile de lapte s-au trezit la realitate, in fata unei crize majore de lapte din viitorul apropiat"."Acesta actiune trans europeana este un semnal ca preturile trebuie sa cresca semnificativ, pentru a evita intoarcerea la un astfel de scenariu. Imi ofer intregul sprijin pentru toti cei care au luat parte la negocieri in acesta problema pentru un pret echitabil la poarta fermei."

Fermierii de lapte din Germania au primit deja sprijin European, dupa ce fermierii din tarile vecine au oprit exportul de lapte catre Germania si de asemeni au organizat propriile lor proteste. Multi fermieri in Austria, Franta si Elvetia au promis ca nu vor livra lapte catre Germania in timp ce in Italia, asociatia producatorilor de lapte a indemnat membrii sa nu livreze lapte catre Germania, Austria sau Elvetia.

Greva europeana a laptelui - pana acum

Germania - 13 fabrici de procesare au fost boicotate, iar aproape 90% din livrarile de lapte intrerupte.
Olanda - 9 fabrici de procesare au fost boicotate - 7 ale Friesland Foods, una a Campina si o alta a unei societati private Farm Dairy. Situatia ar trebui sa se solutioneze dupa ce un judecator a declarat ilegale boicotarile fabricilor Friesland.
Luxemburg - multe supermarketuri au ramas fara lapte proaspat deoarece mai multi fermieri li s-au alaturat protestatarilor.
Franta - protestatarii au blocat fabricile de lapte din vestul tarii care livrau lapte Germaniei.
Austria - deoarece mai multi fermieri s-au alaturat protestelor in aceasta saptamana , astfel incat fabricile au raportat o scadere de pana la 50% a livrarilor de lapte.


Sursa: Farmers Guardian, 03 Iunie 2008Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro