ENGLISH  

Revista Presei


Fermierii ar putea beneficia de o acciza redusa la motorina - 15 Martie 2010

Fermierii ar putea beneficia, pe perioada 2010-2012, de o acciza redusa pentru motorina utilizata �n agricultura, de 21 euro pe 1.000 de litri, fata de acciza standard de 293 euro pe 1.000 de litri, sprijin care presupune un efort bugetar anual de 190 milioane euro.

Nivelul redus al accizei se va aplica pentru o cantitate totala anuala de motorina de maximum 700,646 milioane litri utilizata drept combustibil la efectuarea lucrarilor mecanizate �n agricultura, respectiv �n sectoarele vegetal (p�na la 597,226 milioane litri), zootehnic (99,72 milioane litri) si �mbunatatiri funciare (3,7 milioane litri), potrivit unui proiect de Hotar�re de Guvern, privind instituirea schemei de ajutor de stat, elaborat de ministerele Agriculturii si Finantelor, citat de Mediafax. Acciza redusa va fi de 21 de euro pe 1.000 de litri.

Beneficiarii proiectului vor fi persoanele juridice si producatorii agricoli individuali persoane fizice autorizate, �ntreprinderile individuale si �ntreprinderile familiale, precum si asociatiile producatorilor agricoli care exploateaza terenuri agricole si efective de animale sau executa lucrari de �mbunatatiri funciare.

Beneficiarii trebuie sa depuna, �n maximum 60 de zile de la finele trimestrului pentru care se solicita restituirea, o cerere �nsotita de facturile fiscale justificative ale cantitatilor de motorina achizitionate.

Bugetul total maxim al schemei de ajutor este echivalentul �n lei a 570 milioane euro, cu un buget mediu anual de 190 milioane euro, si se asigura de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.

Fermierii au cerut autoritatilor, �n mai multe r�nduri, reducerea accizei la motorina. Federatia Nationala a Patronatelor din Agricultura anunta, �n ianuarie, ca agricultorii rom�ni cumpara motorina la un pret dublu fata de producatorii din alte state UE, cauza acestei diferente de pret fiind accizele ridicate.


Sursa: Curierul NationalProiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro