ENGLISH  

Testare lapte



Testarea laptelui materie prima este necesara pentru a determina compozitia laptelui (grasime, proteine), nivelul bacterial si biologic (numarul total de bacterii si celule somatice), cat si pentru a determina substantele inhibitorii cum sunt impuritatile, antibioticele, dezinfectantii, etc.

Rezultatele testarii formaza baza pentru plata laptelui.

Probele de lapte din cisterne sau canistre trebuie prelevate dupa ce laptele a fost foarte bine amestecat, in caz contrar probele ar putea sa nu fie reprezentative pentru intrteaga cantitate de lapte. Sunt folosite recipiente speciale pentru depozitarea probelor care urmeaza sa fie duse la laborator pentru testare.

Testarea poate fi facuta in laboratoarele fabricilor de procesare a laptelui sau in laboratoarele directiilor sanitar-vetrinare, fie in laboratoare particulare asa cum este Fundatia pentru Control Calitii Laptelui (FCCL) din Cluj, Romania www.control-lapte.ro

Pentru testarea laptelui pentru calitatea igienica sunt necesare teste mai elaborate, care dureaza mai mult timp. Pentru a obtine un control complet al calitatii laptelui, acesta trebuie testat in fiecare zi, deoarece nu este posibila pastrarea probelor de lapte in vederea unei testari bacteriologice.

Deoarece testarea zilnica nu este economica pot fi prelevate probe aleatorii, la intervale neregulate.

Avand in vedere costurile, nu doar numarul probelor ci si numarul metodelor de testare alese este limitat. Metodele de testare in masa necesita metode de rutina, care nu trebuie sa fie nici costisitoare nici de lunga durata.


Fabricile de lapte trebuie sa aiba dotari adecvate pentru a testa calitatea laptelui primit de la fermieri si de la alti furnizori, si pentru a verifica calitatea diverselor produse. Unitatilor mici de procesare a laptelui le lipsesc, in general, dotarile necesare pentru realizarea unor teste si analize sofisticate, insa acestea pot trimite probele unor laboratoare private sau anumitor fabrici, sau pot sa isi dezvolte propriul lor laborator.

In Olanda, un singur laborator central (www.mcs-nederland.nl) testeaza laptele provenit din toate fabricile de lapte..


Agentia Nationala Veterinara din Romania si Institutul pentru Igiena sunt responsabile cu acreditarea laboratoarelor din cadrul fabricilor de procesare a laptelui.

Scopul proiectului romano-olandez este acela de a infiinta o organizatie nationala pentru supraveghere care, in numele fermierilor, procesatorilor si guvernului, sa asigure ca testarea este realizata in concordanta cu metodele si standardele internationale.

In cadrul unui seminar despre controlul calitatii laptelui materie prima, care a avut loc in aprilie 2006 la Ministerul Agriculturii, au fost oferite prezentari despre Supravegherea Controlului calitatii laptelui si au fost elaborate concluziile cu privire la infiintarea unui sistem al calitatii laptelui materie prima.



Proiectul pre-aderare "Controlul calitatii in lantul laptelui"

 Copyright © 2006-2013 INFOLAPTE.ro